Διαγνωστική αξιολόγηση & ιατρική διερεύνηση

Ως παιδοψυχίατρος ασχολούμαι με ότι μπορεί να απασχολεί ή να δυσκολεύει παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους (προβλήματα σχέσεων, συμπεριφοράς, ύπνου, εκπαίδευσης στην τουαλέτα, άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, προβλήματα πρόσληψης τροφής κλπ) και αν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο οργανικό πρόβλημα, προτείνω να γίνουν ιατρικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί και να αντιμετωπιστεί.

Η συνεργασία μαζί μου γίνεται με συζήτηση με όσα από τα μέλη της κάθε οικογένειας θέλουν και μπορούν να έρθουν στην κάθε συνάντηση (συνεδρία). Μέσα από την συζήτηση προσπαθώ να καταλαβαίνω το τι δυσκολεύει το κάθε μέλος της οικογένειας, την θέση του, τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να λυθούν τα προβλήματα και τους στόχους που θέλει το κάθε μέλος να επιτύχει μέσα από την συνεργασία μας.

Συνήθως ρωτάω για την σύνθεση της οικογένειας, τα σημαντικά γεγονότα στην ζωή του παιδιού, εφήβου και της οικογένειας, την επιρροή του προβλήματος πάνω στην ζωή του κάθε μέλους και στην οικογένεια ως σύνολο και την επιρροή του αγώνα τους επάνω στο πρόβλημα.

Αυτές οι πληροφορίες μου χρειάζονται για να μπορέσω να αποκτήσω μια βασική κατανόηση, στην οποία θα στηριχτώ για να πω στην οικογένεια τι καταλαβαίνω και τι προτείνω. Σε κάθε συνεδρία συζητούνται στόχοι και πρακτικές που ταιριάζουν στις προτιμήσεις του ατόμου και της οικογένειάς του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την βελτίωση της ζωής τους.